Home > Algemeen > NAZ

NAZ Afdrukken

Nederlands voor Anderstalige Zij-instromers

Kinderen die vanuit het buitenland Nederland binnenkomen en de Nederlandse taal niet of weinig spreken, kunnen gebruik maken van de NAZ-voorziening van Delta-onderwijs. Ze krijgen dan vooral extra taalonderwijs. Om ervoor te zorgen dat deze kinderen de Nederlandse taal zo snel mogelijk leren, kunnen ze gebruik maken van de faciliteiten van de NAZ. In Oosterhout zijn drie scholen (IKC de Ontdekking, KBS de Biëncorf en OBS de Duizendpoot) waar dit onderwijs wordt aangeboden. Ook kinderen van andere scholen in Oosterhout maken gebruik van deze voorziening. 

We willen zoveel mogelijk thuisnabij onderwijs bieden. Een aantal dagdelen per week krijgen de kinderen les op de locatie van de NAZ en een aantal dagdelen krijgen ze les in hun eigen groep op hun eigen school. Op elke locatie is een leerkracht die met deze kinderen aan het werk gaat. In een apart lokaal krijgen de kinderen in de leeftijd van groep 3 t/m 8 in een klein groepje les van deze leerkracht. Er wordt veel gedifferentieerd gewerkt. De activiteiten zijn heel divers en hoofdzakelijk gericht op het aanleren van de Nederlandse taal.

Natuurlijk besteden we er ook veel aandacht aan dat de kinderen zich prettig voelen op school, een belangrijk facet bij deze doelgroep. De kinderen komen namelijk uit veel verschillende landen en culturen (o.a. Polen, Syrië en Soedan). We werken veel met thema’s die dicht bij de kinderen staan. Op allerlei manieren vullen we deze thema’s aan naar de behoefte en interesses van de kinderen. Hierbij gebruiken we concrete materialen, afbeeldingen, vertelplaten, woordvelden, leesboekjes, spelletjes, e.d.Aanvullend maken we bijvoorbeeld gebruik van de methode Horen, Zien en Schrijven. Deze methode werkt ook met thema’s. We zijn veel mondeling bezig, maar de kinderen maken ook opdrachten schriftelijk en digitaal.

Om het onderwijs zo concreet en betekenisvol mogelijk te maken, gaan we er regelmatig op uit, bijvoorbeeld naar het winkelcentrum, de supermarkt, de bibliotheek, de natuur, de kinderboerderij, enz. We zorgen voor veel afwisseling in werkvormen en besteden hierbij ook aandacht aan de creatieve vakken. De tijden dat de kinderen geen extra begeleiding krijgen van de NAZ-leerkracht zijn ze gewoon in hun eigen groep op hun eigen school. We vinden het belangrijk dat de kinderen in verband met hun sociaal-emotionele ontwikkeling omgaan met leeftijdgenootjes en Nederlandse kinderen uit de wijk waarin ze wonen. Dit bevordert de integratie die nodig is om mee te kunnen doen op school en in de wijk.

Neem voor meer informatie contact op met de coördinator Jos de Bont, Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .