Nieuwe basisschool De Toekomst feestelijk geopend!

De kinderen van KBS Paulo Freire en KBS Torenschouw sloten vorig schooljaar nog af bij hun oude school en na de zomervakantie stapten ze allemaal naar binnen bij De Toekomst, hun nieuwe school. Vanaf schooljaar 2023/2024 gaan Paulo Freire en Torenschouw namelijk samen verder als één nieuwe brede buurtschool: KBS De Toekomst. Op vrijdag 8 september 2023 was het feest, toen werd De Toekomst feestelijk geopend door alle kinderen, samen met wethouder Guus Beenhakker en meneer Wim, die nu conciërge is van De Toekomst én vroeger bij de Oosterhoutse aardewerkfabriek De Toekomst heeft gewerkt.

Samen verder

KBS Torenschouw en KBS Paulo Freire deelden samen al één gebouw, met ingangen aan de Sperwerstraat en Putterstraat in Oosterhout. De teams werkten al samen en ze deelden al dezelfde directeur. Beide scholen waren klein, zeker als je het vergelijkt met andere basisscholen. Daarom werden in het afgelopen jaar allerlei toekomstmogelijkheden onderzocht. De conclusie was duidelijk: samenvoeging tot één brede buurtschool heeft veel voordelen. De teams van de twee scholen gingen samen aan de slag om een nieuwe school voor te bereiden. De ouders én de kinderen werden daarbij betrokken. De kinderraad dacht bijvoorbeeld mee over de nieuwe naam en het nieuwe logo. Dat deden ze nadat ze de geschiedenis van de wijk uitgebreid hadden onderzocht.

De Geschiedenis van De Toekomst

En zo komt het dat de nieuwe naam De Toekomst verbonden is met de geschiedenis van Oosterhout en de wijk Strijen. Ooit waren er op de plek van de school pottenbakkersvelden. Daar haalden pottenbakkers klei voor hun potten. De ambachtelijke pottenbakkerij en beeldenfabriek in Oosterhout heette De Toekomst. De medewerkers bakten en schilderden er potten en beelden. Vanaf 1950 maakte de fabriek vooral met de hand beschilderde serviezen. De kinderraad koos daarom voor de nieuwe school de naam De Toekomst, omdat die past bij de geschiedenis, maar ook bij de kinderen van de school. Zij zijn De Toekomst! Zij hebben De Toekomst! En samen werken ze aan De Toekomst! De fabriek en de vorm van de serviezen zie je nog een beetje terug in het nieuwe logo van de school.

Tentoonstelling
Ook de kinderopvanglocatie Hakion van Stichting Kinderopvang Oosterhout (SKO) in hetzelfde gebouw zit gaat vanaf dit schooljaar verder onder dezelfde nieuwe naam De Toekomst. Samen met de Voorschool wordt het zo een vertrouwde plek in de buurt voor een goede start, goed onderwijs en goede opvang. Voor iedereen die meer wil weten over het verleden van De Toekomst is een tentoonstelling en ervaringsatelier ingericht. De tentoonstelling is open van vrijdag 8 september tot vrijdag 13 oktober 2023. Iedere woensdagmiddag en vrijdagmiddag geven leerlingen van groep 8 rondleidingen tussen 13.00 en 14.00 uur. De toegang is gratis. Meer informatie is te vinden op de nieuwe website van de school: bsDeToekomst.nl.

Foto: Jules van Iperen

Publicatiedatum: 8 september 2023