OBS De Pionier ontwikkelt groen Schoolplein van de Toekomst

Samen met de gemeente Oosterhout gaat openbare basisschool de Pionier eind 2022 het schoolplein en de naastgelegen speeltuin omtoveren tot een uitdagende groene speelplek voor kinderen uit de wijk. Om dit te kunnen realiseren diende OBS de Pionier een subsidieaanvraag voor Schoolplein van de Toekomst in. De plannen werden goed ontvangen, de school kan rekenen op het maximale subsidiebedrag van 10.000 euro.

Bewegen, ontdekken, samen spelen en creatieve oplossingen
Iedere dag spelen ongeveer 330 kinderen op het schoolplein van OBS de Pionier en in de naastgelegen speeltuin van de gemeente Oosterhout. Steeds vaker werd het schoolplein ook buiten schooltijd gebruikt door leerlingen en andere kinderen uit de omgeving. Directeur Marlies Groen in ’t Woud van OBS de Pionier benadrukt de positieve effecten van een uitdagend groen schoolplein op het welzijn: “Door verschillende speelplekken te creëren, kunnen kinderen volop bewegen, ontdekken, samen spelen en creatieve oplossingen bedenken. Veel spelen in het groen betekent vaak ook dat leerlingen zich beter kunnen concentreren. Op onze school bieden we al buitenactiviteiten met bewegend leren aan. Met een groener schoolplein kunnen we dat nog verder uitbreiden. En het is natuurlijk ook gewoon genieten in de buitenlucht, in alle seizoenen in de natuur.”

Wensen en ideeën
Met hulp van procesbegeleider Petra Wevers van KrachtigBuiten, heeft een werkgroep wensen en ideeën voor de nieuwe schoolomgeving geïnventariseerd bij kinderen, ouders, buren, teamleden en de inpandige naschoolse opvang ‘t Vlinderbos. Kinderen hebben bijvoorbeeld zelf schoolpleinen ontworpen en vertelden wat ze het liefst willen doen op het schoolplein. Die wensen waren creatief en heel verschillend. De werkgroep heeft alle input doorgenomen en daarna een top 10 samengesteld. Die is richtinggevend is voor het ontwerp. Aan het ontwerp wordt op dit moment hard gewerkt. Natuur in de Wijk heeft al aangeboden om kosteloos een deel van de beplanting en nestkasten beschikbaar te stellen. In samenwerking met de gemeenten, lokale partners gaat de school voor een fijne, gezonde speelomgeving, want ieder kind verdient het om lekker buiten te kunnen spelen!

Over de school
OBS De Pionier is een openbare basisschool aan de Zeislaan in de wijk Vrachelen 1 in Oosterhout, onderdeel van Delta-onderwijs. Een gezellige school waar kinderen spelend en onderzoekend kennismaken met de wereld. Van leren programmeren met de Bee-bot, kunst en wetenschap ervaren in projectweken tot leren van Engels als tweede taal. Elk kind krijgt onderwijs dat past en uitdaagt. Persoonlijke aandacht is belangrijk, daarom heeft OBS De Pionier kleine klassen, waarin ieder kind tot zijn recht kan komen en gezien wordt. De wereld verandert snel, daarom is de school dynamisch en verandert mee. Op OBS De Pionier groeien kinderen vol zelfvertrouwen groot én verkennen ze hun toekomst.

Publicatie: 17 juni 2022